Do say: X-ray!

Gratis tolktjänst för radiologiska avdelningar

Home
English Swedish German

Behöver patienten röntgas men förstår inte svenska?

Tänk dig följande: Det är klockan 3 på natten. En kvinna från Syrien ska röntgas akut. Att få tag i en tolk så här dags är inte lätt. Att skjuta upp undersökningen tills en tolk blir tillgänglig är tyvärr inget alternativ.

Din arabisktalande patient har svårt att förstå och att följa dina instruktioner. Hon rör på sig under undersökningen och håller inte andan. Radiologen tycker att bildmaterialet inte är användbart och begär omtag.

Du börjar undra varför det inte finns förberedda översättningar för sådana fall...


Upptäck 'Do say: X-ray!'

'Do say: X-ray!' är en online översättnings-service för röntgensjuksköterskor & radiologer. Den är gratis att använda och tillgänglig dygnet runt.

Till översättningarna

Översättningarna finns på 42 språk, varav många med ljudinspelningar. Välj mellan 90 radiologiska fraser som täcker dem vanligaste situationerna och undersökningarna.


Varför använda 'Do say: X-ray'?

Att kunna kommunicera på sitt eget språk hjälper patienten att förstå och att bättre följa dina instruktioner.

Fördelarna är uppenbara:


'Do say' är ett icke vinstdrivande projekt som är gratis att använda. Allt du ser och hör på denna sida har skapats av entusiastiska frivilliga.

För dem som vill använda översättnings-verktyget utan internetanslutning finns en nedladdningsbar version.

Observera att flera informationstexter på denna sida bara finns på engelska. Själva översättningsverktyget finns både på engelska och svenska.